'בעצם היום הזה... עלה אל הר העברים... הר נבו'. 'בא נח'. 'הוציא ה' את בני ישראל מארץ מצרים'. אור החיים. רבי חיים שמואלביץ. תפילת משה. ישעיהו. תפילת חזקיהו. תפילת יהושפט.
הסיבות שגרמו לחורבן בית המקדש. חטא המרגלים. העונש על נישואי שלמה עם בת פרעה בסיום בניית בית המקדש. המלאכים ששלח יעקב לעשיו. מלכי בית שני כרתו ברית עם רומא.
עם ישראל עם סגולה. מהר'ל בנצח ישראל: בחירת עם ישראל לא בגלל זכויותיו. רבי צדוק הכהן מלובלין: אי אפשר לנתק את הקשר עם הקב'ה. ישראל אף על פי שחטא ישראל הוא. נחמו נחמו עמי.
אור החיים: הסיבה לייסורים. פירוש הבעש'ט והגר'א לפסוק 'מוסר ה''. ארבעים יום בלי יסורים. מה נחשב לייסורים. רבי שמעון בר יוחאי: שלוש מתנות טובות. כשחלה רבי אליעזר. כרובים מעורים זה בזה.
'לא תאמץ'. 'לא תקפוץ'. מצוות הצדקה. המפייס את העני בדברים מתברך. 'פתוח תפתח'. עניי עיר אחרת. נתינת הצדקה של מר עוקבא ואשתו. צדקה בפרהסיה. 'די מחסורו'. הלל נתן לעני סוס לרכב עליו.
התורה מצווה את הלוחמים להילחם ללא פחד, לדעת הרמב'ם מי שמפחד עובר בלאו. פחד טבעי מותר אך אסור לחייל להפחיד את עצמו בדברים לא מציאותיים. הירא את ה' לא מפחד מבני אדם.
אזהרה לחיילים הנמצאים במחנה להישמר מכל דבר רע. השטן מקטרג בשעת סכנה. הסכנה הרוחנית במחנה הצבאי. טמא קרי יוצא מחוץ למחנה הצבאי. קדושת המחנה הצבאי. המחנה הצבאי כמקדש. קידוש ה' שבמלחמה.
ברכת משה לשבט גד. גד קיבל נחלה גדולה בעבר הירדן המזרחי. בני שבט גד היו גיבורים ודימו אותם ללביא. בני שבט גד היכו באויביהם בזכות מצוות הנחת תפילין. בני גד בקשו נחלה בעבר הירדן כדי להיות קרובים למקום קבורת משה.
'ונקם ישיב לצריו וכיפר אדמתו עמו'. עונשם של הגויים. הנקמה בגויים תביא את העולם לתיקונו. 'מזמור לדוד בברחו מפני אבשלום'. שיפלותם של ישראל חילול שם ה'. מטרת הגאולה היא לקדש את שם ה'.
'שאל אביך'- אלו הנביאים. 'זקניך'- אלו החכמים. עשה לך רב. עת לעשות לה'. מעלת לימוד תורה בעל פה. תורתו של רבי אליעזר בן הורקנוס. מעלת רבי בלימוד תורה. הפסקים של רב ששת.
מהתורה חייבים לברך ברכת התורה לפני הלימוד ולברך ברכת המזון אחרי אכילה. 'על מה אבדה הארץ- על שלא ברכו בתורה תחילה. ערוך השולחן: ברכת התורה כלולה במצוות לימוד תורה. נוסח ברכות התורה.
הנהגת ה' בעולם היא בצדק, אנחנו לא יכולים להבין אותה. השלמות היא כשעם ישראל מקיים את התורה בארץ ישראל. אומות העולם רצו לפגוע בשלמות זו ונכשלו. ארץ ישראל נקנת ביסורים ואסור להתייאש מיסורי הגאולה.